Övsömör (Bőrbetegségek)

Bőrbetegségek

Bőrbetegségek / Övsömör

Az övsömör, vagy ismert latin nevén a herpes zoster szinte népbetegségnek tekinthető. Életkortól függően gyakorisága a 65 éven aluliak között 1,2-3,4 ezrelék, e felett az életkor felett pedig még gyakoribb, minden ezer idős emberből 3,9-11,8 betegszik meg évente. A betegséget a bárányhimlőért is felelős varicella-zoster vírus (VZV) okozza, mégpedig olyan módon, hogy a bárányhimlő (rendszerint gyermekkori) átvészelése után a vírus megbújik a szervezetben, és évekkel később aktiválódik, övsömört okozva.

Az övsömör jellegzetes klinikai képet okozó, gyakran igen fájdalmas betegség. Tipikus megjelenése a test egyik oldalán, sokszor tényleg az öv vonalának megfelelően csík alakban megjelenő hólyagos kiütés. Miután a vírus az idegrendszer ganglion sejtjeiben lapul „ébredésekor” a megfelelő idegpálya mentén okoz tüneteket, gyakran ráterjedve a szomszédos idegpályákra is. A kiütés néhány hét alatt ugyan eltűnik, de maradvány tünetként az érintettek, – különösen az idősebbek – közül mintegy 20% az un. postherpetikus neuralgiától, vagyis az övsömört követő idegi fájdalomtól szenved, melyek akár évekig is eltarthat.

 A betegség első tünetei igen becsapósak. Fejfájással, lázzal, rossz közérzettel kezdődhet, melyet egy-két nap múlva égő, viszkető fájdalom, paresztézia (érzéketlenség vagy szúró fájdalom) és hiperesztézia (a bőr érintésre is fájdalmas) követ. Ezek a tünetek annyira nem specifikusak, hogy gyakran téves diagnózishoz vezetnek, a fájdalom helyétől függően akár epehólyag- vagy vesemedence gyulladásra esetleg valamilyen más súlyos hasi folyamatra is lehet gondolni. A fájdalom mértéke az enyhétől az igen erősig terjedhet, érdekes, hogy gyermekeknél az övsömör gyakran fájdalmatlan. A valódi diagnózis felállítására akkor van lehetőség, amikor néhány nap, de néha csak egy-két hét múlva megjelenik a jellegzetes kiütés. Az övsömör, mint neve is mutatja, rendszerint a törzsön helyezkedik el, de nem ritka az arcon, valamelyik végtagon, sőt esetenként a szemen vagy genitáliákon való megjelenése sem. Az esetek többségében sem a dermatomát (az egy ideg által beidegzett területet) sem a test középvonalát nem lépi át. A kiütés először a csalánkiütéshez hasonló, de gyorsan hólyagossá válik, nedvezik. Később a hólyagok bevérezhetnek, sötétebbé válnak, majd 7-10 nap múlva beszáradnak Bár a kiütés helye néhány hónap múlva többnyire már nem látható, az esetek kis részében hegek maradhatnak hátra, és itt a bőr elszíneződése végleges. A hólyagok megjelenése után a betegség diagnózisa általában nagyon könnyű, csak ritkán van szükség laboratóriumi vizsgálatra.

 Bár az övsömör kellemetlen, fájdalmas betegség, komoly szövődményeket csak néha okoz.  Hírhedt a szemen megjelenő forma, ami nem is olyan ritka, az esetek 10-25%-ban itt helyezkedik el az övsömör. Ebben az esetben a vírus a látóideg pályája mentén terjed, kötőhártya gyulladást, a szivárványhártya gyulladását, súlyos esetben a teljes szem gyulladását okozhatja. A következmények is súlyosak, krónikus szemgyulladás, sőt a látás teljes elvesztése is kialakulhat. Ugyancsak veszélyes a hallóideg mentén terjedő betegség, mely halláskárosodást és szédülést okozhat. Ritka komplikáció a vírus okozta agyvelőgyulladás, a hólyagok elfertőződése és az ennek következtében kialakuló vérmérgezés.

 A herpes zoster többször is megjelenhet az élet folyamán, de szerencsére ez ritka. Természetesen csak annál jelenik meg, aki már átesett a nagyon fertőző bárányhimlőn. A bárányhimlő minden esetben megelőzi az övsömör kialakulását, de tudni kell, hogy különösen a fiatal gyermekeken a bárányhimlő tünetei annyira enyhék lehetnek, hogy néha nem is diagnosztizálják. Abból kell kiindulni, hogy felnőtt korára csaknem mindenki átesik a betegségen, tehát hordozza a vírust. Az „alvó” vírus általában akkor aktiválódik, ha az immunrendszer valamilyen okból már nem tudja „féken tartani”, például idősebb korban, immunszupresszív kezelés, pszichés stressz vagy más ok esetén.

 Sokszor felvetődik a kérdés, hogy fertőzhet-e az övsömör. Ellentétben a bárányhimlővel, amely többek között cseppfertőzéssel nagyon gyorsan terjed, az övsömört okozó VZV vírus csak közvetlen kontaktus útján (például a hólyagok csupasz kézzel való érintésével, közös törölköző használatával) adható tovább, olyan egyéneknek, akik még nem találkoztak a vírussal, tehát még nem estek át bárányhimlőn. Náluk tehát nem övsömör, hanem bárányhimlő alakul ki. A fertőzésveszély addig áll fenn, amíg a hólyagok nem száradnak be, tehát sem a bevezető tünetek, sem az esetleges postherpetikus neuralgia fázisában a beteg nem fertőz.

 Az övsömör kezelésére igen hatékony és kevés mellékhatással rendelkező gyógyszerek, un. antivirális szerek léteznek, melyek megrövidítik a betegség tartamát, csökkentik az akut fájdalmat és a komplikációk számát. Sajnos a postherpetikus neuralgiára nem hatnak, ilyen esetekben csak enyhébb vagy erősebb fájdalomcsillapító adása jön szóba. A kezelést minél előbb, lehetőleg a hólyagok megjelenését követő első 72 órában kell megkezdeni, különösen fontos ez a szem körüli megbetegedés esetén.

Napjainkban sok országban hozzáférhető a bárányhimlő elleni védőoltás. Bár a vakcina nagy hatásossággal véd a gyermekkori megbetegedéstől, és így csökken a bárányhimlő előfordulása, az adatok arra utalnak, hogy ugyanakkor kissé megnő a népességben a későbbi övsömör gyakorisága. Ennek pontos okát még nem tudjuk. A piacon megjelent az övsömör elleni védőoltás is, melyet az Egyesült Államokban, ellentétben Európával, kiterjedten alkalmaznak, és ott javasolják idős emberek oltását.

Túrós sarok
Túrós sarok Finom desszert cukorbetegeknek. Tekintse meg a hírt
Zabpelyhes tallér
Zabpelyhes tallér Könnyű és finom harapnivaló cukorbetegek és diétázók számára. Tekintse meg a hírt
Övsömör-el kapcsolatos további témák és bemutatók:
Lista A-Z

F

Nam et ante vitae nibh imperdiet dignissim at sed metus.
Cras placerat, justo id pharetra fringilla, lacus lacus vulputate arcu, at cursus lectus risus ut est. Mauris consectetur sapien sit amet nulla blandit dictum ut vel felis. Vestibulum molestie semper lacinia. Integer bibendum neque quam. Sed vel ipsum ullamcorper orci fringilla ornare quis tempor erat. Fusce auctor egestas libero, quis posuere eros interdum a.

Orvos szakértők Összes szakértő>

Tájékozódjon a bemutató és videók által. Tudjon meg mindent, amit tudnia kell a megelőzés, kezelés terén.Még több bemutató és videó
  • Tünetek A-Z
  • Gyógyszerek
  • Vizsgálatok
  • Orvos társaságok
  • Támogató csoportok

Egészségügyi információkat keres? Tudjon meg mindent, amit tudnia kell a megelőzés, kezelés terén több mint 500 különböző betegségre és állapotra.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Egészségügyi információkat keres? Tudjon meg mindent, amit tudnia kell a megelőzés, kezelés terén több mint 500 különböző betegségre és állapotra.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Egészségügyi információkat keres? Tudjon meg mindent, amit tudnia kell a megelőzés, kezelés terén több mint 500 különböző betegségre és állapotra.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z