Prof. Dr. Merkely Béla

Prof. Dr. Merkely Béla

kardiológus, belgyógyász A Magyar Kardiológusok Társaságának előző elnöke, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ - Kardiológiai Tanszék tanszékvezető igazgatója Dr. Merkely Béla 1966-ban született Budapesten. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ - Kardiológiai Tanszék tanszékvezető igazgató, egyetemi tanár. A Kardiológiai Szakmai Kollégium elnöke.

Egyetemi tanulmányok: 1991-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán szerzett orvosi diplomát summa cum laude minősítéssel. Több éven át Köztársasági Ösztöndíjas volt, két alkalommal külföldi ösztöndíjjal tanulmányokat folytatott a heidelbergi Ruprecht-Karls-Universität kardiológiai profilú III. sz. Belgyógyászati Klinikáján (Innere Medizin III.). Már egyetemi éveiben is több rangos díjat és kitüntetést nyert el, többek között 4 TDK első díjat és egy Országos TDK díjat.

Szakmai képzés: 1996-ban belgyógyászati szakvizsgát, 1998-ban kardiológiai szakvizsgát tett. 2005-ben lipidológus képesítést, 2007-ben Transthoracalis echocardiographias licenszt (honoris causa-2 szint) kapott, és első magyar elektrofiziológusként az európai (EHRA) Cardiac Pacing and ICD Accreditationt is megszerezte. 2009-ben Intervenciós Kardiológiai licensz (expert szint) vizsgát tett, majd ugyanebben az évben megszerezte az Okleveles Egészségügyi Szakmenedzseri diplomát (Semmelweis Egyetem).

Oktatói tevékenység: 1991-től TDK témavezetőként, rektori pályamunkák, szakdolgozatok, illetve diplomamunkák témavezetőjeként, előadóként, gyakorlatvezetőként és vizsgáztatóként vesz részt a medikusoktatásban. 2000-től PhD alprogramvezető és témavezető (Kamrai ritmuszavarok mechanizmusainak elektrofiziológiai vizsgálata. Új utak az arrhythmiák nonfarmakológiás kezelésében.) 2004-től kardiológus rezidensek mentora, kardiológiai, aneszteziológia és intenzív terápia, valamint belgyógyászati rezidensek tutora. 2006-tól a Master Course in Cardiology CME akkreditált posztgraduális oktatás szervezője és előadója. 2007-től az Elméleti Doktori Iskola Szív- és érrendszeri betegségek élettana és klinikuma című programjának vezetője. 2007-től tanszékvezetőként feladata a három nyelven folyó graduális és posztgraduális kardiológiai oktatás irányítása. Emellett a Semmelweis Egyetem Rektori Pályamunka Értékelő Bizottság tagja, a Tudományos Diákköri Tanács elnöke és 2008-tól a Kardiológiai Szakmai Grémium elnöke.

Tudományos munkásság: 1999-ben PhD-fokozatot (Kamrai ritmuszavarok mechanizmusának experimentális és klinikai vizsgálata) szerzett. 2006-ban elnyerte az MTA doktora címet (Tachyarrhythmiák patomechanizmusai és új elektrofiziológiai nonfarmakológiás kezelési módszerei), valamint habilitált a Semmelweis Egyetemen (kardiológia). 1994-től folyamatosan mintegy 12 támogatott kutatási pályázat témavezetője ill. projektvezetője.

Kiemelkedő tudományos kutatómunkát folytat, publikációit rangos magyar és nemzetközi folyóiratok közlik. (A megjelent eredeti közlemények összegzett impakt faktora: 263,028, független idézettsége 1022.) Az Orvosképzés című folyóirat felelős szerkesztője, az IMAS (Interventional Medicine & Applied Science) főszerkesztő-helyettese, valamint több magyar és idegen nyelvű orvosi lap szerkesztőbizottsági tagja.

Rendszeresen tart előadásokat, nagyszámban meghívott előadóként, magyar és nemzetközi tudományos konferenciákon (American Heart Association, World Congress of Cardiology, European Heart Association, American College of Cardiology, EUROPACE, Cardiostim, EURO-PCR stb.) Több nemzetközi kutatási projektben vesz részt külföldi egyetemekkel közreműködve (Boston, Heidelberg, Aachen, Freiburg, Berlin, Bonn, Coburg, Erlangen, Paris, London, Krakow, Oulu). Tagja szinte minden jelentős hazai és nemzetközi kardiológiai, aritmia és pacemaker, intervenciós kardiológiai és keringéskutatással foglalkozó tudományos társaságnak, többek között a Magyar Kardiológusok Társaságának,  a Magyar Szívsebészeti Társaságnak, a Magyar Atherosclerosis Társaságnak, valamint európai és amerikai társaságoknak, mint például a European Society of Cardiology, a Heart Rhythm Association, European Association of Percutaneous Cardiovascular Interventions és az International Society for Heart Research. Több vezető tisztséget betöltött már, jelenleg a European Heart Rhythm Association-ben a National Societies Board tagja, European Society of Cardiology Credential Committee tagja, az MKT Aritmiai és Pacemaker Munkacsoport előző elnöke, az MKT Intervenciós Kardiológiai Munkacsoport előző elnöke, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

Szakmai, oktatói és tudományos tevékenységéért több kitüntetésben, díjban és elismerésben részesült, többek között: Táncsics Mihály Érdemérem Arany Fokozat, International Union of Angiology European Chapter´s Congress - Fizilógiai díj, Adorján Ferenc Alapítványi Díj, 10th World Congress of Electrophysiology, International Virchow Award 1. díj, Magyar Tudományos Akadémia Bolyai Kutatási Ösztöndíja, Ifjúsági Gábor György Díj, Semmelweis Egyetem Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő kitüntetése, Magyar Tudományos Akadémia Bolyai-plakett kitüntetés, Pro Civitate Sana - Az egészséges városért - díj, Mestertanár Aranyérem - Országos Tudományos Diákköri Tanács kitüntetése, Jendrassik Ernő emlékérem és jutalomdíj, Akadémiai Nívódíj.

Két gyermeke van mindketten orvostanhallgatók: Gergő (1990) és Petra (1992).

Részletes szakmai önéletrajz (pdf formátumban)
Publikációs lista (pdf formátumban)

DunaTV -  Arcélek (riportfilm)

Kapcsolódó elemek

Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Magyar Nemzeti Szívalapítvány
A Magyar Kardiológusok Társasága 1993-ban hozta létre a kiemelten közhasznú Magyar Nemzeti Szívalapítványt. Az Alapítvány... Tudjon meg többet!
Szívinfarktus
Szívinfarktus
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál... Tekintse meg a bemutatót!
Prof. Dr. Becker Dávid
Prof. Dr. Becker Dávid
kardiológus, belgyógyász - A Magyar Kardiológusok Társaságának titkár, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai... Kérdezzen az orvos-szakértőtől!
Szívünk Napja 2013 - Várkonyi András
Szívünk Napja 2013 - Várkonyi András
Várkonyi Andrással, "Vili" bácsival beszélgettünk a Szívünk Napja rendezvényen. Azt szerettük volna... Tekintse meg a videót!
Szívünk Napja 2013 - Prof. Dr. Merkely Béla emlékezik Bódi László
Szívünk Napja 2013 - Prof. Dr. Merkely Béla emlékezik Bódi László "Cipő"-re
Prof. Dr. Merkely Béla, a Magyar Kardiológusok Társasága volt elnökének megemlékezése Bódi László... Tekintse meg a videót!
Tájékozódjon a bemutató és videók által. Tudjon meg mindent, amit tudnia kell a megelőzés, kezelés terén.Még több bemutató és videó
  • Tünetek A-Z
  • Gyógyszerek
  • Vizsgálatok
  • Orvos társaságok
  • Támogató csoportok

Egészségügyi információkat keres? Tudjon meg mindent, amit tudnia kell a megelőzés, kezelés terén több mint 500 különböző betegségre és állapotra.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Egészségügyi információkat keres? Tudjon meg mindent, amit tudnia kell a megelőzés, kezelés terén több mint 500 különböző betegségre és állapotra.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Egészségügyi információkat keres? Tudjon meg mindent, amit tudnia kell a megelőzés, kezelés terén több mint 500 különböző betegségre és állapotra.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z